Köpa bostad

Köpa bostad

När Du har hittat ditt drömhem, kommer naturligtvis många praktiska frågor. Då finns vi här för Dig. Vi har mångårig erfarenhet och vår målsättning är att Du får en trygg vägledning genom hela processen.

Inför visningen

Innan Du kommer på visning, är det bra att vara så förberedd som möjligt.

Läs om bostaden på maklarelindgren.se och gå kanske ett varv i området innan Du går in. Tänk på vad som är viktigt för Dig och Din familj. Är det någon fråga Du inte får svar på under visningen, är det bara att ringa till oss, så ska vi försöka hitta svaret.

På våra visningar är har Du nästan alltid 20-30 minuter enskild visningstid. Då har Du möjlighet att i lugn och ro ställa frågor och känna av hur det skulle kunna kännas för Dig och Din familj att bo i bostaden.
Det är också bra att ha klart med din finansiering. Behöver Du ett banklån, är det bra att ha pratat med Din bank och få ett lånelöfte. Då vet Du hur mycket Din bostad kan få kosta och Du kan snabbt agera om det blir nödvändigt. Vi hjälper Dig gärna med en kostnadsfri värdering av Din nuvarande bostad, så Du har en så klar bild som möjligt över vad Du har råd med.

Det kan också vara bra att veta att det tillkommer kostnader med Ditt köp.
Oftast finns det pantbrev på fastigheten som Du kan belåna. Om Du behöver låna utöver dessa pantbrev, tillkommer en kostnad på för närvarande 2% samt 375 kr/pantbrev.

Dessutom betalar Du 1,5 % av köpeskillingen för lagfarten + 825 kr i expeditionsavgift.

Budgivning

Budgivningen är inte reglerad i lagen och därför är det säljaren som bestämmer hur den ska gå till. När Du känner att Du vill vara med i budgivningen, tar Du kontakt med oss och lämnar Ditt bud. Bestäm innan hur högt Du vill gå, så Du snabbt kan lämna ett högre bud när budet höjs.

Vi tillämpar öppen budgivning och buden syns på vår hemsida med en anonym kod för Ditt namn. Dessutom får alla som deltar i budgivningen ett sms när budet höjs. Alla bud framförs till säljaren och när budgivningen är avslutad, rekommenderar vi att köpekontraktet skrives så snart som möjligt. Köpet är bindande först när båda parter skrivit på köpekontraktet.

Det är alltid säljaren som bestämmer när budgivningen ska avbrytas och vem hen vill sälja till.  För att köpare och säljare ska känna att allt gått rätt till, lämnas en budgivningslista över samtliga budgivare samt telefonnummer, vid kontraktsskrivningen. Därför vill vi att Du lämnar ditt godkännande för att skriva Ditt namn på budgivningslistan.

Tillträde

När köpekontraktet tecknas, skriver vi ofta in en besiktningsklausul, som ger Dig rätten att undersöka fastigheten under en given tid.

Du som köpare har enligt jordabalken, ett långtgående ansvar att undersöka fastigheten och kontrollera dess skick, gränser och areal före köpet. Vi uppmanar Dig att använda en godkänd besiktningsman för att göra en så kallad överlåtelsebesiktning, om Du inte har stora kunskaper själv. Säljaren har ett ansvar för dolda fel i 10 år. Läs mer om dolda fel på www.doldafel.se

Inom en vecka ska handpenningen, vanligen 10%, betalas in till mäklarens klientmedelskonto.

När det är dags för tillträde ska den slutgiltiga köpesumman betalas och köpet ska avslutas. Vi träffas på mäklarens kontor eller på banken för underskrift av köpebrevet.

Nycklar och fastighetshandlingar lämnas av säljaren och nu är det dags att flytta i Ditt drömhem!

Funderar du på att sälja din bostad? Kontakta oss

GDPR